I Bø koster et hus brøkdeler av ei tomt i Oslo
- Jeg så på Finn at det var en ledig tomt på 850 kvadratmeter på Oslos beste Vestkant. Den kostet 15 millioner kroner. Da lo jeg godt. Jeg betalte 925.000 kroner for et hus og ei tomt på 1,3 mål, som har tilgang til fjæra og havet, sier bibliotekar Astrid Andreassen.
Bibliotekar Astrid Andreassen (31) løfter «Dronninga» - katten Mokai (12 år) - og stryker den varsomt over pelsen mens blikket sneier ut stuevinduet mot mektige fjell. Astrid er bydama fra Tromsø som har funnet lykken i Bø. I fjor slo hun til og kjøpte hus på Bøs beste «vestkant». Fra stua ser hun fjellene. I hagen ser hun «Lofotveggen» og et skjærgårdsmiljø med brygger, båter og natur. Masse natur. Dette er kvaliteter som man må betale dyrt for andre steder i landet. Astrid har bodd i by, og vet hva det koster. I Bø kjøpte hun lykken billig.
Vil du følge boligmarkedet i Bø? Her er noen steder du kan sjekke.
- Prisene på bygda er absolutt til å leve med, og dersom du kan tenke deg å pusse opp et eldre hus er det noe jeg absolutt kan anbefale. Flere av husene som ligger ute til salgs nå (januar 2023) er litt gamle, sier Astrid. Hun ønsket seg et gammelt hus av flere grunner.
- Eldre hus med behov for litt oppusning var mest aktuelt for meg og banken. Det er også en fordel at jeg kan renovere huset etter min smak og ut fra hva jeg mener er i takt med husets sjel og stil, sier Astrid.
Det kan være god økonomi å kjøpe et eldre hus.
- Et eldre hus er billigere enn et nyoppusset. Derfor slipper man å ta opp mye i lån. I mitt tilfelle slapp jeg faktisk også å tømme BSU-kontoen min. Jeg kan ta meg råd å pusse opp selv om renta har økt, sier biblioteksjefen.
Så langt er hun veldig fornøyd med å ha kjøpt hus.
- Tidligere eier har tatt godt vare på huset og gitt det mye kjærlighet. Så selv om huset er over 60 år og har eldre standard på mange punkter, er det i god stand.
Astrid har lagt en plan om å pusse opp litt etter litt.
- Rivning av tapet og maling av vegger i stua står for tur. Til sommeren blir det nytt kjøkken, og muligens en vegg mellom kjøkken og stue som forsvinner.
Astrid er en habil kokk i tillegg til å være bibliotekar. Alle kokker med resept for seg selv, dyrker litt av maten sin selv. Siden Astrid har stor tomt, er det også noe hun planlegger å gjøre.
- Først og fremst skal jeg finne ut av hvilke planter som befinner seg i blomsterbedene. Eldre hager kan ha mange fine skatter, der plantene er laget for det klimaet de er i. På sikt blir det en skikkelig garasje og drivhus, slik at både bil og MC (Astrid kjører Harley) kan stå i oppvarmet garasje, og dyrkingen min kan øke, da blir det plass til mer enn bare chiliplantene, som står i alle vinduene mine.
Astrids beste tips for å kjøpe eldre hus
-
Allier deg med en fagkyndig eller annen som kan hus, og ta de med på visning.
-
Les takstrapporten nøye! Dagens takstrapporter er en drøm for de av oss som er på husjakt.
-
Eldre hus kan fort ha en del punkter som får TG2 og TG3, det kan virke skummelt, men er ikke nødvendigvis det. TG2 forteller deg at dette er noe som må gjøres noe med på sikt, at halvparten av forventet levetid er passert. TG3 er mer kritisk, men det er her man må se på hva som havner på TG3. I mitt hus var det mangel på gelender i trappa til kjelleren og ei verandadør. Enkelt og billig å fikse! Og noe vil automatisk havne på TG2 eller TG3 pga. alder, det betyr ikke at det er ødelagt eller må fikses med en gang, typisk gjelder dette vinduer, kjøkken eller bad.
-
Har boligen fått nytt el-anlegg de senere år? BRA! Oppgradering av el-anlegg er dyrt, og unge mennesker har et større behov for oppgradert strømnett enn hva våre besteforeldre har. Eldre al-anlegg må oppgraderes.
-
Når du er på visning, bruk nesa! Øynene kan oppdage mye, men vi har lett for å se oss blind på ting vi liker. Nesa er mer kritisk, fukt og råte lukter. Hopp gjerne litt på gulvene, bedre å finne ut på visning at gulvene har svakheter enn at du finner ut av det etter noen år.
-
Det er veldig fint å kunne kjøpe en nøkkelferdig bolig der man ikke trenger å gjøre noe som helst, men det koster deretter, og for oss førstegangskjøpere som kjøper alene, er det i mange tilfeller helt urealistisk. Og så kan det være at du uansett kommer til å renovere fordi du ikke liker kjøkkenløsningen, parketten eller fargen på veggene. I en eldre bolig slipper du dårlig samvittighet for å rive ut kjøkkenet fra 70-tallet!
-
Ingen erfaring med hammer utover sløyden på skolen? Det går fint, du lærer fort, og man har ofte venner og bekjente man kan spørre til råds. Inviter gjerne venner og kollegaer på dugnad. Det er gøy å male sammen, og det går veldig mye fortere!
-
Kan du flytte rett inn? Bra! Det er bedre å bo seg inn og finne ut av hvordan du vil ha det, enn å renovere kjøkken og bad før du har flyttet inn, for å så finne ut at vasken egentlig burde stått der kjøleskapet er plassert, og steikeovnen burde vært der vasken er.