top of page
Line-og-Jonas3.jpg

Jonas Hansen og Line Benjaminsen. Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen

Gode tips til dem som vil til Bø

Bruk jungeltelegrafen, lær deg å si nei - og ta med vindtette klær.

Vi har samlet tilflytternes beste tips til å ta fatt på Bø i Vesterålen. 

Været og boligmarkedet kan være utfordrende, men de positive overraskelsene står i kø for tilflytterne til Bø kommune. Vi er også et sted der det syder av fremtidstro, idéer, lag, foreninger og kulturliv. Vi er stedet der de aller fleste kan gå rett ut av døra og finne en tursti. Stedet med stort armslag med så fin utsikt at det svir litt i øynene.

 

Om sommeren dobles folketallet og når været klinker til, er det som å få en gratis sydentur på dørstokken. Liker du helårsbading, vil du kunne finne et nytt sted å hoppe uti hver eneste dag i overskuelig fremtid. Bø er stedet der en tur på butikken kan være som en fest. Bø kommune er et unikt sted. En smellvakker naturperle som er åsted for et godt liv for mange. Det er det ingen tvil om. Men passer det for alle? Passer det for akkurat deg?

Vi har snakket med tre tilflyttere om forventninger, trivsel, hva de savner og hva vi kan bli bedre på. 

 

Derfor gir vi ordet til nye bøfjerdinger som enten er helt ny i bygda eller har vendt nesen tilbake til hjemkommunen for å starte et nytt kapittel.

 

Er du som Jonas Hansen, nyutdannet ingeniør som vil kastes rett ut i en jobb med stor bredde? Som Line Benjaminsen som ville supe inn vilt turterreng hver dag etter jobb? Eller som Jeanett Pedersen, som ville tilbake til hjemkommunen for å gi sønnen en god oppvekst og få full lønn mens hun studerer?

line-og-Jonas2_edited.jpg
En bred stilling

Line Benjaminsen og Jonas Hansen jobber begge i teknisk avdeling i Bø kommune.

Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen.

Som nyutdannet ingeniør ønsket Jonas seg en jobb som kunne utfordre ham på flere måter.

 

Og det har han fått. På teknisk etat i Bø kommune.

– Det som sto øverst på ønskelista var en mest mulig bred og allsidig stilling. På den måten kan man faktisk finne ut hva man liker og ikke liker å holde på med. Så kan man heller spesialisere seg på noe man liker senere.

 

Han ville gjerne bo i en liten kommune i Nord-Norge, og hadde ikke særlig store forventninger til stedet utover at han hadde hørt om «skatteparadiset» i media. Det som overrasket ham mest, var hvor mye som faktisk skjer her.

 

– Jeg er fra Lavangen og er vant til å kjøre en times tid til Narvik for å oppleve ting. Jeg forventet nok at det var på samme viset her, at man måtte kjøre en time til Sortland for å oppleve ting. Det stemte ikke i det hele tatt, for her skjer det noe hele tiden.

 

– Hvordan har du blitt tatt imot på jobb og på fritiden?

 

– Veldig godt både på jobb og på fritiden. Folk er veldig interessert i få deg engasjert i diverse lag, foreninger og aktiviteter, og Bøfjerdingene virker generelt veldig imøtekommende for tilflyttere.

 

Jonas sier at han synes boligmarkedet er litt krevende. Husene som typisk er til salgs er gjerne litt eldre. Jonas bor derfor i kommunal bolig inntil videre. Eldre boliger er imidlertid også en mulighet for dem som er "handy". Du kan gjøre et kupp om du ikke må flytte inn i noe som er "nøkkelferdig".

– Har du noen gode råd til folk som vurderer å flytte til Bø?

 

– Husk vindjakke!

– Finn din greie!

Bruk jungeltelegrafen, lær deg å si nei, er Line Benjaminsens beste råd. 

Line fra Ballangen hadde besøkt Vesterålen flere ganger, men hadde aldri tatt turen til yttersida før sommeren 2021. Venninnegjengen fra fra Østlandet innkvarterte seg på en Airbnb på Ringstad i Bø, gikk turer og slappet av. Været var episk dårlig, men det gjorde ingenting. Turen plantet et lite frø hos naturglade Line, som var på utkikk etter en god planleggingsjobb og heftige kulisser i hverdagen.

 

– Jeg elsker naturen i Vesterålen. Jeg ønsket å flytte til et sted med fin natur og flotte fjell. Der har Bø levert!

 

Før hun kom hit, bodde og jobbet hun i Narvik. Nå jobber hun som saksbehandler på teknisk etat i Bø og går daglige fjellturer i vær som stadig overrasker henne. 

 

Skiforholdene her på yttersida kan dessverre ikke matche indre Ofoten. Her er det ganske ofte mange grader varmere enn lengre inn i landet. Men Bø har fine skiløyper som preppes av en gode dugnadsgjenger over hele kommunen så snart det kommer noe hvitt på bakken. 

 

– Skiforholdene er litt skuffende her ute på kysten, det var jeg ikke forberedt på. Men Bø er et veldig bra sted for folk som trives i naturen.

 

Det har vært et skikkelig generasjonsskifte i kommunen, med mange nye tilflyttere som har fylt skoene etter gamle travere. 

 

– Vi er blitt en god gjeng med tilflyttere som finner på mye sprell sammen.  Det har vært veldig viktig for trivselen! Jeg har også blitt Bø sin representant for LINK Vesterålen, og er med i tilsynet av Guvåghytta.

Såpass mange sprell blir det at Line øver på å si nei.

 

– Man bli veldig godt tatt imot, folkene her er koselige, hjelpsomme, snille og gøyale. Mange lag og foreninger ønsker nye medlemmer, men jeg har kommet fram til at man ikke kan si ja til alt.

 

Her finner du lista over lag og foreninger i Bø

 

– Er det noe du savner?

– Jeg savner kanskje at det skjer enda mer. Kanskje det kunne vært flere åpne sosiale arenaer for oss «unge voksne». Uformelle steder man kan ta seg ei øl etter jobb? Noe i den duren.

 

– Har du noen gode råd til tilflyttere?

– Man må ta initiativ selv til å bli kjent med folk. Oppsøk ulike arenaer, prøv forskjellige ting. Finn din greie!

 

– Hva har vært den største overraskelsen siden du kom hit?

– Jeg var forberedt på ruskevær, men hadde ikke opplevd ordentlig vind før jeg kom hit!

 

Line er også på husjakt, noe hun ikke er alene om. Line leide hus lenge, men 18. januar fikk Line endelig tilslaget på drømmeboligen i Bø. Det var en så god opplevelse at hun ønsker at flere kan få den.

 

– Det står mange hus ledig store deler av året som blir benyttet til fritidsbolig. Jeg skulle ønske flere av disse ble solgt eller ble tatt i bruk som boliger.

20230111-IMG_7757.jpg
Kom hjem til framtiden

Jeanett Pedersen kom tilbake til Bø for å gi sine barn samme frihet hun hadde selv.

– Jeg hadde flere venninner her som har etablert seg og fått barn, og vi har delt litt av mammapermisjonen sammen, Det har vært skikkelig stas!

 

Jeanett er mamma, student og jobber full stilling i barnehage. Når hun er på samlinger, har kommunen sørget for at hun får fri med full lønn. 

– Det hjelper veldig på økonomisk og er med på å gjøre det mulig for meg å ta denne utdanningen.

– Hvorfor ble det akkurat barnehagelærer?

– Jeg er veldig glad i barn, og føler jeg får mye igjen av å være rundt barn. Jeg har det så gøy på jobb, og jeg får brukt den barnslige og lekene siden av meg hver dag. Hver arbeidsdag er fylt med mye glede, latter, omsorg, lek og kjærlighet!

 

– Er det noe du savner i Bø? Hva kan kommunen gjøre annerledes eller bedre?

 

– Jeg personlig føler ikke jeg savner noe egentlig. Det eneste må være ferge over til Stokmarknes, men jeg får vel ta til takke med fornyet tunnel! Så får vi se hva "Sture den lure" koker i hopen i fremtiden.

 

– Har du noen råd til andre som kunne tenke seg å søke jobb i Bø?

 

– Søk! Ikke er det bare helt magisk fint her, men det er trygt og godt også! Folkene i Bø er veldig inkluderende og det er flust av aktiviteter man kan slenge seg med på.

Gode råd til tilflyttere
  • Ta med vindjakke!

  • Ta initiativ til å bli kjent med folk. Oppsøk ulike arenaer.

  • Prøv forskjellige ting og finn din greie

  • Mange lag og foreninger vil ha deg med - øv deg gjerne også på å si nei

  • Bruk jungeltelegrafen på husfronten - snakk med folk!

  • Lyst til å studere? Ta i bruk kommunens gode ordninger for betalt studietid. Det kan nemlig bli en fin og praktisk studietid med betalt fri.

Line-og-Jonas3.jpg
bottom of page